NTA eist rectificatie van ombudsman
NTA eist rectificatie van de Ombudsman Metropool Amsterdam naar aanleiding van een rapport over de gemeente Almere. In het rapport ‘Op glad ijs - Mensenrechten onder druk bij gemeentelijke veiligheidsonderzoeken’ van dinsdag 4 februari 2025 staan zeer schadelijke onjuistheden over een netwerkregisseur die vanuit NTA voor de gemeente Almere werkte. Hetzelfde geldt voor het begeleidende persbericht en uitlatingen van de ombudsman in de media.
De ombudsman stelt in het rapport, het persbericht en de media dat de gemeente Almere iemand heeft ingeschakeld als netwerkregisseur die zich voordeed alsof hij medewerker van de gemeente was. In werkelijkheid deed deze persoon, de heer Danny Oudsen, volgens de ombudsman heimelijk en undercover onderzoek in moskeeën. De moskeeën waren er niet van op de hoogte dat de netwerkregisseur door de gemeente was ingehuurd via NTA, stelt de ombudsman.
NTA heeft de ombudsman voor publicatie laten weten dat dit aantoonbaar onjuist is en dat hij als gevolg daarvan verkeerde en vergaande conclusies trok. De netwerkregisseur heeft destijds in alle openheid aan de moskeebestuurders verteld dat hij vanuit NTA voor de gemeente werkte. Er was dan ook op geen enkele wijze sprake van heimelijk onderzoek. NTA heeft de ombudsman twee keer dringend verzocht in gesprek te gaan met de heer Oudsen, zodat hij dat kon toelichten. Dat was voor en na publicatie van het rapport. De ombudsman weigerde dat en stelde in het rapport dat hij de opmerkingen van NTA niet kon verifiëren. Dit is dus feitelijk onjuist, de ombudsman heeft de aantijgingen niet willen verifiëren door niet in gesprek te gaan met de netwerkregisseur.
NTA heeft de ombudsman daarom in de brief over de rectificatie in een bijlage een aantal mails gestuurd uit de tijd waarin de netwerkregisseur actief was. Uit die mails blijkt dat de moskeeën en moskeebestuurders wel degelijk op de hoogte waren dat de heer Oudsen voor NTA werkte. Zij maakten gebruik van het NTA-mailadres van de netwerkregisseur. Daarin nodigden zij hem onder andere uit voor bijeenkomsten en deelden zij contactgegevens. De netwerkregisseur maakte zelf ook gebruik van het NTA-mailadres, evenals de gemeenteambtenaar veiligheid in haar contact met de moskeeën en moskeebestuurders. Uit de mails blijkt eveneens dat er sprake was van samenwerking tussen de netwerkregisseur en de Almeerse moskeeën.
Bij het afronden van zijn activiteiten als netwerkregisseur in januari 2020 wordt in een mail waar alle moskeeën in zitten bij de contactgegevens van de heer Oudsen expliciet vermeld dat hij voor NTA werkt. Het is dus onmogelijk dat de moskeeën niet op de hoogte waren van de relatie tussen de netwerkregisseur en NTA, zoals de ombudsman stelt. Van heimelijk dan wel undercover spioneren in de moskeeën is dan ook geen enkele sprake.
Verder was destijds publiekelijk bekend dat de heer Oudsen voor NTA werkte. In berichten in het NOS-Journaal, RTL Nieuws, NRC en de Volkskrant wordt in 2019 vermeld dat de heer Oudsen als onderzoeker en adviseur extremisme voor NTA werkte. Dat stond ook op de website van NTA en op zijn LinkedIn-profiel. Er was dus niets geheim aan zijn werk voor de gemeente Almere.
NTA en de heer Oudsen voelen zich aangetast in hun goede naam en eer. Zowel NTA als de heer Oudsen worden door de ombudsman onterecht beschuldigd van heimelijk spioneren in moskeeën, op basis van onjuiste informatie. Daarom eisen zij niet alleen rectificatie, maar ook excuses van de Ombudsman Metropool Amsterdam. De burgemeester van Almere heeft in het raadsdebat van 6 februari 2025 onomwonden aangegeven dat er geen sprake was van heimelijk onderzoek.
NTA is inmiddels een WOO-procedure gestart, waarin bij de ombudsman alle beschikbare informatie over het onderzoek wordt opgevraagd.