• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Complottheorie: Verband tussen 5G en Corona

Gepubliceerd op: 20-04-2020

Bij zeker vijftien telecommasten in Nederland werd brand gesticht. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid vermoedt sabotage en spreekt van „een zorgelijke ontwikkeling”. Het idee dat 5G en het coronavirus verband houden met elkaar wordt op internet steeds populairder.

Radicaal-rechts Profiteert van virus

Radicaal-rechtse bewegingen spelen een voorname rol in de verspreiding van complottheorieën over het coronavirus. Daarmee proberen de bewegingen het wantrouwen in de overheid te vergroten en hun eigen agenda te promoten, zegt Danny Oudsen van onderzoeksbureau NTA, dat onderzoek doet naar polarisering door de coronacrisis. De lockdown en daarmee gepaarde onzekerheid zijn ideale omstandigheden voor radicaal-rechts om van te profiteren, aldus Oudsen.

Verschillende groepen, zoals de extreem-rechtse NVU, verspreiden video’s van voormalig televisiepresentator Robert Jensen. Die beschrijft in tientallen YouTube-video’s het virus als een complot waarin de overheid de crisis bewust laat escaleren om hun macht over de burger te kunnen vergroten. De ‘machtshebbers’ zouden daarmee de opmars van radicale populistische bewegingen in Europa en de Verenigde Staten willen tegengaan. „Ze willen een nieuwe economie opbouwen waarin jij en ik slaven zijn, nog meer dan we al zijn”, zegt Jensen in de video’s die soms wel meer dan 300.000 keer zijn bekeken.

Andere radicaal-rechtse groeperingen grijpen de coronacrisis aan om hun nationalistische boodschap te promoten. Zij leggen de schuld van de uitbraak bij open grenzen en globalisering. Het extreem-rechtse Erkenbrand wijst erop dat het al langer tevergeefs waarschuwde voor ‘de schaduwkanten van het globalisme’, en ziet zich door de verspreiding van het virus in haar gelijk bevestigd. De grenzen moeten dicht en productie van goederen moet weer in eigen land plaatsvinden, schrijft de organisatie op haar website. Op de Facebookpagina van Erkenbrand zeggen aanhangers dat zij in de huidige crisis een „mooie voedingsbodem voor opstand en verandering” zien.

Volgens extremisme-onderzoeker Danny Oudsen heeft extreem-rechts het idee dat zij door de coronacrisis meer aanhang kunnen rekruteren. „Deze crisis past in hun strijd tegen open grenzen. Het virus komt uit het buitenland en zou ons nooit hebben bereikt met dichte grenzen, is de boodschap.” Oudsen ziet een overlap met zogeheten ‘eco-fascisten’ – milieuactivisten die het virus verwelkomen omdat zij geloven dat er sterke bevolkingskrimp nodig is om het milieu te redden.

Oudsen verwacht dat de extremen op zowel rechts als links nog verder zullen profiteren van de coronacrisis. „Alle extremisten, of het nou op rechts is of vanuit de milieuhoek, roepen dat het één minuut voor twaalf is voordat de huidige staat wordt vernietigd en er een nieuwe, ideale samenleving kan worden opgebouwd. Voor dat alarmistische verhaal is dit virus bijna een cadeautje.”

BRON NRC Nieuws